تیروئید یکی از اختلالاتی است که به دلیل اختلال در ترشح هورمون تیروکسین (T4) و تری یدو تیرونین (T3) در بدن ایجاد می شود. این هورمون ها وارد خون شده و به قسمت های مختلف بدن فرمان تغییران خاص می دهند. تنظیم سوخت و ساز بدن یکی از اصلی ترین وظایف تیروئید است. در صورتی که این هورمون ها به میزان زیاد ترشح کنند فرد مبتلا به پرکاری تیروئید است. در صورتی که این هورمون ها به میزان کم ترشح شود فرد مبتلا به کم کاری تیروئید است. در هر دو نوع اختلال تیروئیدی مثل تیروئید پرکار و تیروئید کم کار فرد دچار عوارض خاصی می شود که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
تیروئید چیست؟
تیروئید در واقع غده ای پروانه ای شکل است که در قسمت جلو مهره های گردن قرار گرفته. تیروئید با ترشح هورمون تیروکسین (T4) و تری یدو تیرونین (T3) در متابولیسم بدن اثر گذار است. تیروئید از طریق هیپوفیز در مغز کنترل می شود. تیروئید گاهاً دچار کم کاری می شود که به این اختلال کم کاری تیروئید می گوییم.
کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید موجب ترشح کم هورمون ها در خون می شود. این امر ایجاد کننده خستگی بیش از حد، افزایش وزن، اختلال پوستی، تنبلی و کاهش سرعت عکس العمل و … می شود. لازم است پس از مشاهده این علائم به پزشک مراجعه نمایید.
پر کاری تیروئید
پرکاری تیروئید به معنی ترشح بیش از حد استاندارد هورمون تیروکسین و تری یدو تیرونین است. در موارد بسیاری پس از این تغییرات شاهد تورم غده تیروئید و پدید آمدن گواتر هستیم اما لزوما این دو اختلال هم زمان نیست. اثرات پرکاری تیروئید اختلالات روحی روانی، اختلالات پوست و مو، افزایش ضربان قلب، بی خوابی و کاهش وزن است. لازم است پس از مشاهده این علائم به پزشک مراجعه نمایید.
درمان کم کاری تیروئید
بیمار پس از مشاهده اختلالاتی که در بالا ذکر شد و مراجعه به پزشک متخصص غدد مورد دارو درمانی واقع می شود. وی موظف است قرص هایی جهت افزایش ترشح هورمون تیروئید مصرف نماید تا به تدریج اختلالات ایجاد شده در وی کاهش یابد. مدت زمان مصرف قرص ها با تجویز پزشک بوده و در موارد بسیاری مادام العمر می باشد.
درمان پر کاری تیروئید
بیمار با مشاهده علائم پرکاری تیروئید به پزشک مراجعه می نماید. وی در گام ابتدایی درمان از قرص های ضد تیروئید استفاده می نماید تا ترشح بیش از حد تیروئید را کنترل نماید. در مواردی نیز با روش های گوناگون اقدام به ازبین بردن بخشی ازغده تیروئید و یا تمام آن می کنند. در این موارد بیمار لازم است تا آخر عمر از هورمون های تیروئیدی استفاده نماید.